קדחת קרציות
רבים מבעלי הכלבים לא יודעים את זה על הקרציה: מעבר להיותה טפיל מוצץ דם, קרציה אחת בודדת עלולה להרוג את הכלב שלכם. לכן חשוב לעשות בדיקות לכלב כל כמה חודשים, אנו ממליצים לכם להגיע אלינו לוטרינר בתל אביב כדי לקבל בדיקה מקיפה לכלב שלכם.
קדחת קרציות, או בשמה המדעי – ארליכיוסיס, נגרמת על ידי חיידק אשר מדביק תאי דם לבנים של המאכסן וחי בהם. גורם המחלה הנפוץ בארץ הוא ארליכיה קניס (Ehrlichia canis) והוא מועבר ממאכסן למאכסן על ידי קרציות חומות המכונות גם קרצייות הכלב (Rhipicephalus sanguineus). מכאן נובע השם "קדחת קרציות".
למחלה שלושה שלבים – אקוטי, סאב-קליני וכרוני.
- השלב האקוטי קורה 1-3 שבועות אחרי שהכלב נעקץ על ידי קרציה נגועה. שלב זה הוא שלב מתון בדרך כלל. בשלב זה הכלב יראה סימני עייפות, חוסר תאבון ולפעמים חום. לעיתים רחוקות שלב זה הינו קטלני. ברוב המקרים, אם הכלב מקבל טיפול בזמן, הוא יצליח להפטר מהחיידק. אם הטיפול לא מספיק המחלה תמשיך לשלב הבא.
- בשלב הסאב-קליני החיידק מסתתר ממערכת החיסון בטחול ועל כן הכלב נראה נורמלי. כלב יכול להשאר במצב הזה חודשים ואפילו שנים. על אף המראה הקליני התקין, בדיקות דם עשויות להראות שינויים בספירת הדם, כגון ירידה קלה במספר הטסיות.
- בשלב הכרוני שוב נראה סימני מחלה, כגון חום, עייפות, חוסר תאבון וחיוורון. כמו כן, יתכנו דימומים או שטפי דם, כתוצאה מירידה בכמות הטסיות בדם.
אבחנה לא תתבסס על סמך ממצא בודד אלא על בסיס מספר בדיקות. כאשר מגיע למרפאה כלב עם חום והגדלה של בלוטות הלימפה נבצעה בדיקות דם מלאות. על אחת כמה וכמה אם ידוע כי היה נגוע בקרציות או אם יש עדות לדימומים. ספירת דם תראה לנו ירידה משמעותית של תאי הדם הלבנים כתוצאה מהרס התאים הלבנים המכילים את החיידק בנסיון של הגוף להפטר ממנו. נראה גם ירידה במספר הטסיות כתוצאה מדלקות ורידים ("וסקוליטיס"). יתכן ונראה גם אנמיה. במקרים הכרונים, נראה גם ירידה בחלבון ועליה ברמות הגלובולינים (נוגדנים, בעיקר). ממצאים אלו יכולים לנבוע גם מבעיות אחרות ולכן בשלב הבא נבצע בדיקה סרולוגית ו/או בדיקת PCR.
הבדיקה הסרולוגית בודקת נוכחות של נוגדנים נגד חיידק הארליכיה בדם הכלב. חסרון הבדיקה הוא שכלב שנדבק בעבר בארליכיה יהיה חיובי בבדיקה אפילו אם אינו חולה בעת הבדיקה וכלב בשלבים ממש התחלתיים של המחלה עשוי לתת תשובה שלילית שגויה מכיוון שעוד לא התחיל לייצר נוגדנים. היתרון של הבדיקה היא שהיא מהירה, זולה יחסית וזמינה במרפאה.
בדיקת ה-PCR בודקת נוכחות DNA של חיידק הארליכיה בכלב. חסרונה הוא עלותה הגבוהה יותר מעלות הבדיקה הסרולוגית והעובדה כי התשובות מגיעות תוך מספר ימים. יתרונה העיקרי הוא העובדה שתשובה חיובית או שלילית היא חד משמעית.
הטיפול במחלה נעשה באמצעות אנטיביוטיקה בשילוב עם חומר הנקרא אימידוקרב. בדרך כלל הטיפול נמשך מספר שבועות עד שבדיקות הדם (עם עדיפות ל-PCR) מראות שהחיידק לא נמצא במערכת והכלב בריא. לעיתים נשתמש גם בסטרואידים על מנת להתמודד עם תגובות משניות של מערכת החיסון עד שהאנטיביוטיקה מתחילה לעבוד.
חשוב לציין כי הדרך הטובה והפשוטה ביותר להתמודדות עם המחלה היא מניעה על ידי שימוש בחומרים דוחי קרציות כגון אמפולות או קולרים. הקרציות לא מעבירות את גורם המחלה אחת לשניה וחייבות להדבק בו מכלב נגוע לכן, אם כולנו נקפיד לטפל נגד קרציות, יתכן ובעתיד הרחוק קדחת הקרציות תעלם מהעולם.
קראו עוד טיפים לשמירה על בריאות הכלב שלכם