- פרעושים וקרציות- מומלץ לטפל נגד פרעושים וקרציות פעם בחודש לאורך כל השנה. מעבר להיותם מטרד מגרד, פרעושים וקרציות עשויים לגרום לאלרגיות ולהעביר מחלות. טיפול זה יכול להיעשות באמצעות אמפולות או קולרים.
- תולעי מעיים- מומלץ לטפל נגד תולעיי מעיים בגורים פעמיים-שלוש כשהם קטנים ואח"כ פעם בחצי שנה. גורים נדבקים בתולעי מעיים בעודם ברחם ואח"כ נדבקים מפרעושים שנושאים תולעים. הטיפול נעשה בסירופ או כדורים.
- תולעת הפארק- מומלץ לטפל נגד תולעת הפארק פעם בחודשיים. תולעת הפארק מועברת ע"י חיפושית זבל ומדביקה אך ורק כלבים. הטיפול נעשה באמצעות זריקה. ישנם גזעי כלבים מסויימים בעלי רגישות לזריקה ובהם נאלצים לטפל באמצעות אמפולות.
מזון לכלב:
גורים הם בעלי דרישות תזונתיות שונות מכלבים בוגרים. מסיבה זו, חשוב מאד להאכילם במזון גורים איכותי הנחוץ להתפתחותם, ולא במזון בוגרים ו/או שאריות. מזון מסחרי הוא מאוזן ומותאם במיוחד לגורים ולכן כלב עד גיל שנה שניזון ממזון גורים איכותי, לא צריך תוספות ויטמינים, סידן וכו'.
כמויות – עד גיל חצי שנה אין בעיה לתת לגור לאכול כמה שהוא רוצה ומומלץ לחלק את זה על פני 3 ארוחות, אך מעל גיל חצי שנה מומלץ להתחיל להאכיל כמויות מדודות על מנת למנוע השמנה. כמו כן, ניתן לעבור להאכיל 2 ארוחות ביום.
צ'ופרים – אם רוצים לפנק את הגור, ניתן לצ'פר עם חטיפים טעימים ומטעמים אהובים אך חשוב לעשות זאת במידה ולהימנע מחטיפים מסוכנים (מוצרי חלב, שאריות מזון מתובל, עצמות שעשויות לגרום לחסימות, הקאות ושלשולים ;מוצרים שטעימים לנו אך רעילים לכלבים כגון שוקולד, ענבים, בצל, שום, ברוקולי ועוד). כמו כן, מומלץ לשמור את הצ'ופרים למטרות חינוך (ראו למטה).
חינוך הכלב:
חינוך הגור צריך להתבסס על חיזוקים חיוביים: כשאומרים "לא" לכלב, הוא לא באמת מבין מה רוצים ממנו, אבל אם הוא יקבל צ'ופר אחרי שהציע התנהגות רצויה, הוא יבין שמשתלם לו לחזור על ההתנהגות הזאת. בצורה זו אנו נעודד את הגור שלנו להציע התנהגויות רצויות ולהכחיד התנהגויות לא רצויות. וכך, מה שמניע את הכלב הוא ההנאה,האתגר והסיפוק ולא הפחד מנזיפות או חס וחלילה הכאות.
שיטת החינוך הנ"ל מתאימה לאילוף בסיסי (רגלי, שב, אלי וכו') וגם לאילוף לשיתוף פעולה איתכם בפעולות "תחזוקה" שונות, כגון: גזירת ציפורניים, צחצוח שיניים וניקוי אוזניים. גורים צעירים עדיין לא זקוקים להתעסקויות מסוג זה אך זה בדיוק הזמן להרגיל אותם לכך שמותר לכם, הבעלים, להחזיק להם את היד כדי לגזור צפורניים, או להכניס להם אצבע לפה כדי לצחצח שיניים וכו'. אם תשקיעו במספר תרגולים קצרים במשך תקופה קצרה תוכלו לעשות לכם, לגור ולוטרינר חיים הרבה יותר קלים בהמשך.
עשיית צרכים- חינוך גורי כלבים לעשיית צרכים מחוץ לבית זאת משימה חשובה אך לא תמיד פשוטה. גורים צריכים להתפנות כל כ-3 שעות לכן יש להתחשב בהם, ללמד בסבלנות רבה ובעזרת חיזוקים חיוביים.
איך? כלבים לא עושים צרכים בטריטוריה שלהם ולכן הגור לא יעשה צרכיו במקום המרבץ ואיזור קערות המזון/מים שתגדירו לו.
- ניתן גם להגדיר חדר אחד בו ישהה הגור במהלך היום עם נייר עיתון שיתחום את האזור שעליו מותר להתפנות.
- רצוי להוציא את הגור מהחדר המתוחם מיד לאחר שהוא מתעורר משינה, סיים לאכול או שיחק, ישר לחצר או לרחוב על מנת שיעשה שם את צרכיו וילמד שזה המקום לכך. כדאי לקחת איתנו את אותו הניר הספוג בריח ולהניחו במקום ראוי לעשיית צרכים כדי שהגור יעשה את ההקשר למקום שמותר להתפנות בו.
- חשוב לשבח ולצ'פר אותו על כל פעם שעשה צרכיו מחוץ לבית, ולא לגעור בו (בטח שלא להכות או לדחוף את האף שלו לצרכים) על הפעמים שעשה אותם בתוך הבית. הגור לא יידע לקשר בין הצרכים שעשה לכעס שלנו.
כאמור, עד סוף תקופת החיסונים, חשוב להמנע מגינות כלבים ופארקים, שם עלול הגור להדבק במחלות שונות. לכן, כאשר מוציאים אותו לרחוב, חשוב למצוא חלק באספלט שנראה נקי ולתת לו לעשות שם את צרכיו.
משחקים עם כלבים אחרים הם שלב חשוב מאד להתפתחות הגור אך חשוב שייעשו אך ורק עם כלבים בוגרים, בריאים ומחוסנים (בעיקר כל עוד הגור לא חוסן בצורה מלאה) ותחת השגחת הבעלים.
נשמח לתת לכם המלצות על מאלפים.
רחצה:
לא מומלץ לרחוץ גור לפני גיל 3 חודשים. כאשר רוחצים, חשוב לעשות זאת עם שמפו המיועד לגורים ולהימנע מהרטבת האוזניים, העיניים ושאיפה של מים.
יש להמתין כ-3 ימים בין רחצה לבין שימוש באמפולה נגד פרעושים וקרציות.
עיקור וסירוס:
סירוס כלבים הוא נושא מאוד חשוב, לעיקור וסירוס יתרונות התנהגותיים ובריאותיים, כגון מניעת סרטן אשכים ופרוסטטה בזכרים, סרטן עטין ודלקות רחם בנקבות. עוד על עיקורים וסירוסים במאמר הבא.